Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

[DOWNLOAD] "Cseresznyéskert" by Anton Pavlovics Csehov ~ Book PDF Kindle ePub Free

Cseresznyéskert

📘 Read Now     📥 Download


eBook details

  • Title: Cseresznyéskert
  • Author : Anton Pavlovics Csehov
  • Release Date : January 26, 2011
  • Genre: Theater,Books,Arts & Entertainment,
  • Pages : * pages
  • Size : 889 KB

Description

Anton Pavlovics Csehov (Taganrog, 1860. január 29. – Badenweiler, 1904. július 15.) orosz író, drámaíró. A 19. századi orosz irodalom egyik legnagyobbja.

1876-ban Csehov családja – apja eladósodása miatt – Moszkvába menekült. Iskolái befejezése miatt Csehov még három évig szülőfalujában maradt. Ez idő alatt, hogy megélhetését biztosítsa, házitanítóként és ruhagyári munkásként dolgozott.

1879-ben a gimnázium elvégzése után beiratkozott az állami egyetem orvosi szakára.

1882 őszétől a szentpétervári Oszkolki lap szerzője lett.

1884-ben megszerezte orvosi diplomáját és praktizálni kezdett, majd másfél évvel később hosszú időre felhagyott az orvosi gyakorlattal.

1886 elején rendszeres munkatársa lett a Novoje Vremja (Új Idő) című lapnak. Az elkövetkező két év alatt több mint száz novellát írt, ez idő alatt megjelent két novelláskötetével elnyerte az országos elismerést jelentő Puskin-díjat.

1880-as évek közepén jelentkeztek nála kezdődő betegsége (tbc) első tünetei. 1889 nyarán tuberkulózisban meghalt bátyja.

1892-ben Moszkvától kb. 100 km-re, Melihovo faluban birtokot vásárolt, és szüleivel együtt odaköltözött. Felújította az orvosi praxisát, de e mellett sokat írt. Itt írta 6-os számú kórterem, a Szahalin-szociográfiát, a Három év és az Életem című kisregényt, valamint drámáját, a Sirályt.

A Sirály valamint Az erdő szelleme című darab megbukott. Emiatt nem akart többé drámát írni, de később a moszkvai Művész Színház vezetőivel való találkozása megváltoztatta elhatározását. A Művész Színházban nagy sikerrel mutatták be a Sirályt, és ez a színház vitte sikerre a Ványa bácsi (1899), a Három nővér (1901) és a Cseresznyéskert (1904) című műveit is.

1897 tavaszán betegsége súlyosbodott, és orvosai tanácsára így szeptembertől nyolc hónapig Nizzában volt, a következő télen a Krím-félszigeten, Jaltában tartózkodott. Itt telket vásárolt, és utána már saját házában töltötte a téli hónapokat.

1900-ban Csehovot az akadémia tiszteletbeli tagjává választották.

1901-ben Csehov feleségül vette Olga Leonardovna Knipper színésznőt, aki nagy sikerrel játszott a szerző darabjaiban.

1904-ben, amikor Jaltából Moszkvába érkezett, hirtelen rosszul lett, feleségével gyógykezelésre, külföldre utazott. Németországban, Badenweiler tüdőszanatóriumának szállodájában halt meg.


A Cseresznyéskert (1903) írói szándék szerint „mulatságos” alkotásnak készült. A komikus elemek ellenére mégis alapvetően tragikusság és líraiság jellemzi a darabot.

Egy létező világ fájdalmas szétesése a humoros felhangokkal és szituációkkal együtt mindenképpen szomorú. Ami volt, nincs többé! Értékes vagy értéktelen?

Akármilyen – elmúlt. A mű valóságos cseresznyéskertje szimbólum is. Érvényes minden emberi életre, törekvésre, érvényes családi életre, érvényes bármilyen életforma megszűnésére. De legfőképp érvényes mint szimbólum, a korabeli Oroszországra.


Free PDF Download "Cseresznyéskert" Online ePub Kindle


Post a Comment for "[DOWNLOAD] "Cseresznyéskert" by Anton Pavlovics Csehov ~ Book PDF Kindle ePub Free"